- Adatok és Képek -

A méretei : 290mm x 48mm x 122mm, a súlya 100g az elemek nélkül, mivel a törzse hungarocelböl van. A förotor átméröje 350mm, a farok rotoré 100mm. A távirányító hatósugara kb. 10 méter.
Azok a hurkapálcikák a tanulási fázisban elkövetett balkezességek által okozott felborulások megelözésére lettek felrakva...

A 7.2V 300mAh NiCd elemekkel a repülési idö 1~3 perc körül van. A magas áramfelvétele miatt sajnos nem lehet az erösebb NiMh elemeket használni... Az áramfelvételre történt méréseimet itt találhatod meg.
Habár tele van kütyükkel, nem könnyü a repülés vele, de ettöl lesz élvezetes... A giroszkópok kalibrálása a 6 darab kis potméter segítségével több mint 3 órámba került és ezalatt többek között sikerült 5 propeller-párat ripityára törnöm, de legalább tanultam egy csomót; mint például a változó koordináta rendszerekben való korrekciós-erökre való ráérzés ( ugye számításokra nincs idö ) és hát persze a minden helikopter-pilóta rémálma; a felületi hatás kikerülése... Szerencsére, vagy inkább talán a lassú, de biztos fejlödésnek köszönhetöen mostanság egyre több idö telik el a rotor-cserék között... A fentebbi képen jól látszanak az arany színü érzékelö szabad- és arány- giroszkópok, amik felelösek a három dimenzióban való elmozdulás érzékeléséért. Mivel a propellerek szöge nem állítható, a ciklikus elmozdulás ( elöre-hátra, balra-jobbra ) a fömotorra ciklikusan adott pulzusokkal lett kivitelezve kihasználva az így keletkezö giroszkópikus hatást.
A ciklikus pulzusok idözítéséért felelös logika a képen jól kivehetö optikai szenzort használja ( az a körlap a vágásokkal a föfogaskerék felett ). Ezen a képen jól látszanak még az apró meghajtó elektromotorok is.
Természetesen a farokrész is átesett a tüzkereszten egyik "bájos, finom" leszállásomnál, de szerencsére sikerült megragasztgatni jó kis celluxal... Persze miután megragasztottam olvastam egy tapasztalt japán rajongó weblapján, hogy "a farokrész nagyon gyenge, ajánlatos megerösíteni valami ragaccsal..." Kössssz... Azóta persze már teljesen átépítettem a farokrészt, egy pvc pohár alját használva és forró müanyagragasztóval megerösítve most így néz ki :Back to the Heli page...